środa, 24 czerwca 2015

Quiche lorraine


Zawsze chciałam, by mój dom był otwarty. Otwarty na kolory i zapachy ogrodu, gdzie można wybiec boso zbierać poziomki. Otwarty na światło nie zatrzymywane przez firanki, z dużymi oknami przez które można obserwować ptaki. Otwarty muzyką, brzmiący na zewnątrz głosem pianina, dziecięcymi piosenkami, śmiechem. Otwarty dla gości, tych wyczekanych i tych niespodziewanych, dla których przygotowuje się kolację w pośpiechu z rosnącym podekscytowaniem.

Ot na przykład taką oto quiche lorraine, co zawsze się udaje.

Quiche lorraine

Składniki:
Kruche lub francuskie ciasto w rulonie, albo na przykład z tego przepisu
5 jajek
200 g śmietany
200 ml mleka
2 łyżki mąki
100 g startego żółtego sera
200 g wędzonego boczku pokrojonego w słupki
100 g szynki pokrojonej w drobną kostkę
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku

Nagrzać piekarnik do 180° C i wyłożyć ciastem formę na tartę. Podsmażyć boczek na patelni 5 minut, dodać szynkę i smażyć jeszcze chwilkę. Odcedzić wytopiony tłuszcz. W dość dużej misce ubić jajka mikserem, dodać mąkę, śmietanę i mleko ciągle ubijając. Dorzucić ser oraz boczek z szynką i wszystko razem dokładnie wymieszać. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą - jak boczek i szynka były słone, dodatkowa sól jest zbędna. Wylać przygotowaną masę na spód tarty i wstawić do piekarnika na 40 minut. Quiche lorraine podaje się ciepłą z zieloną sałatą z sosem vinaigrette.

Gdy w końcu zasiądziemy do stołu, quiche lorraine będzie nam smakować jak nigdy przedtem, doprawiona ważnymi rozmowami i radością z bycia razem. Gościnności nie zapominajcie; przez nią bowiem niektórzy, nie wiedząc o tym, aniołów gościli*.

*Hebr. 13:2

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz