Jak przystało na prawdziwą żonę rolnika, dorobiłam się w końcu kilku grządek (kurnik w planach!) Jedna z pierwszych wiosennych radości ogródka, tuż po szczypiorku, ale jeszcze sporo przed truskawkami: rabarbar! Zielone parasole przyniesione do domu z wyprawy w kaloszach w wysokie, mokre trawy.
Tarta z
rabarbarem i kremem migdałowym
Składniki:
Kruche ciasto (na
przyklad z tego przepisu)
5 łodyg rabarbaru
250 ml słodkiej
śmietanki
60 g mielonych
migdałów
60 g mąki
100 g cukru
2 jajka
Umyć i obrać
rabarbar, a następnie pokroić go wzdłuż na bardzo cienkie wstążki. Przełożyć
rabarbar do miski i zasypać 40 g cukru, poczekać około godziny, aż puści sok.
Ubić całe jajka z
resztą cukru na białą gładką masę, a następnie dodać mąkę, migdały i śmietankę.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Rozwałkować
kruche ciaso i wyłożyć nim formę na tartę. Wlać do formy migdałowy krem. Odcedzić
rabarbar na sitku. Na kremie układać koliście wstążki rabarbaru, zaczynając od
zewnątrz, aż do środka.
Piec około 40
min. w 180 °C.
Tarta ta podobno
najlepiej smakuje po schłodzeniu. Nie mogę potwierdzić, u nas zawsze znika
jeszcze letnia.
Fajnych masz pomocników :)
OdpowiedzUsuńTak Margarithes, to bardzo skuteczni pomocnicy w pieczeniu, a zwlaszcza w jedzeniu tarty.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, nie dziwię się, że szybko znika, rabarbar jest cudowny :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie tak koliście ułożony rabarbar, jak róża:)
OdpowiedzUsuńSpróbuję na pewno:)
muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńWypróbuję w weekend. :-) Już podziwiałam u Margarithes.
OdpowiedzUsuńPytanko techniczne ;-) - czy śmietanka musi być 30% czy może być słodka 12%?
Witaj Fibula, śmietanka najlepsza jest słodka 30%, ale w tarcie na zdjęciu jest kwaśna 12% i też pysznie wyszło. Powodzenia dla wszystkich weekendowych kucharzy, dajcie znać, jak Wam tarta smakowała.
OdpowiedzUsuń