sobota, 16 maja 2015

Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym




Jak przystało na prawdziwą żonę rolnika, dorobiłam się w końcu kilku grządek (kurnik w planach!) Jedna z pierwszych wiosennych radości ogródka, tuż po szczypiorku, ale jeszcze sporo przed truskawkami: rabarbar! Zielone parasole przyniesione do domu z wyprawy w kaloszach w wysokie, mokre trawy. 

Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym

Składniki:
Kruche ciasto (na przyklad z tego przepisu)
5 łodyg rabarbaru
250 ml słodkiej śmietanki
60 g mielonych migdałów
60 g mąki
100 g cukru
2 jajka

Umyć i obrać rabarbar, a następnie pokroić go wzdłuż na bardzo cienkie wstążki. Przełożyć rabarbar do miski i zasypać 40 g cukru, poczekać około godziny, aż puści sok.

Ubić całe jajka z resztą cukru na białą gładką masę, a następnie dodać mąkę, migdały i śmietankę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Rozwałkować kruche ciaso i wyłożyć nim formę na tartę. Wlać do formy migdałowy krem. Odcedzić rabarbar na sitku. Na kremie układać koliście wstążki rabarbaru, zaczynając od zewnątrz, aż do środka.

Piec około 40 min. w 180 °C.


Tarta ta podobno najlepiej smakuje po schłodzeniu. Nie mogę potwierdzić, u nas zawsze znika jeszcze letnia. 




7 komentarzy :

  1. Tak Margarithes, to bardzo skuteczni pomocnicy w pieczeniu, a zwlaszcza w jedzeniu tarty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, nie dziwię się, że szybko znika, rabarbar jest cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie tak koliście ułożony rabarbar, jak róża:)
    Spróbuję na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbuję w weekend. :-) Już podziwiałam u Margarithes.
    Pytanko techniczne ;-) - czy śmietanka musi być 30% czy może być słodka 12%?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Fibula, śmietanka najlepsza jest słodka 30%, ale w tarcie na zdjęciu jest kwaśna 12% i też pysznie wyszło. Powodzenia dla wszystkich weekendowych kucharzy, dajcie znać, jak Wam tarta smakowała.

    OdpowiedzUsuń